Att tänka på när man väljer dagis

Att välja dagis, eller förskola som det egentligen heter, kan kännas svårt och även lite läskigt, särskilt när det gäller första barnet. Ska någon annan ta hand om ens barn och hur ska barnet klara att vara ifrån föräldrarna hela dagen? För det mesta brukar det gå alldeles utmärkt och barn trivs med att vara bland jämnåriga med lika mycket energi och leklust som de själva. Pedagogerna på förskolan tar hand om barnen och hittar på minst lika mycket, om inte mer, än vad man själv som förälder orkar göra.

Men hur väljer man dagis? Ett första steg är att gå in på kommunens hemsida där de kommunala förskolorna finns listade. Man kan också söka efter privata förskolor och gärna fråga andra föräldrar som bor i området vilka förskolor deras barn går på och om de är nöjda. Många privata förskolor har lång kö, så man bör om möjligt ställa barnet i kö ganska tidigt. Man får dock alltid en förskoleplats så det är inget man behöver ha panik över.

Några saker att tänka på när man ska göra ett första urval är:

1.Geografisk närhet till hemmet- det är smidigt att ha kort väg till dagis. Det är även bra om barnets framtida kompisar på dagis bor i närheten så att de kan leka med varandra efter dagis eller på helgerna.

2.Betyg från andra föräldrar. s.k. brukarundersökningar brukar göras för olika dagis där föräldrarna får tycka till och betyget i dessa kan ge en viss upplysning om hur bra förskolan är. Dock är betygen subjektiva, så ett bra dagis kan få sämre betyg om föräldrarna har väldigt höga förväntningar.

3.Gör ett besök på det eller de dagis man funderar på till sitt barn. De flesta dagis bjuder in till en rundvandring när man kan ställa frågor och få en allmän uppfattning om hur det verkar och om dagiset passar just ens eget barn.