Storkok

Att planera och laga mat, ibland flera gånger om dagen, är en krävande uppgift för många familjer. Det kan vara svårt att hitta på en varierad och nyttig matsedel som alla gillar, att orka åka och handla och därefter snabbt få ihop något när familjen är hungrig.

Det finns flera sätt att lösa detta på. Man kan ta hjälp genom att beställa hem färdiga matkassar där man får hem alla råvaror och tillhörande recept. Att veckoplanera själv och storhandla en gång i veckan sparar också tid och pengar jämfört med att åka till närbutiken varje dag efter jobbet och handla det man är sugen på för dagen.

Ett tredje sätt, förutom färdiga kassar eller veckoplanering, att förenkla matplaneringen är att göra storkok då och då. Man kan antingen laga hela maträtter och frysa in i form av matlådor, eller göra egna ”halvfabrikat”. På så sätt slipper man laga mat varje dag och har alltid något man gillar att snabbt ta fram och värma på några minuter i mikrovågsugnen.

Tips på storkok

All mat passar inte att frysa in, men oftast fungerar olika sorters grytor och såser. En barnfamilj kan ha nytta av t.ex. portionsförpackad köttfärssås att värma till snabb-kokad pasta, eller varför inte en kycklinggryta med grädde, örter och vitlök? Köttfärsbiffar till hamburgare är bra att ha, liksom gärna ugnsstekta kycklingfiléer som är hela eller i bitar. Pajer och piroger är andra smårätter som passar bra till storkok.

Storkoka till vardags

Att göra storkok behöver inte ta så mycket tid. Man kan göra det enkelt genom att helt enkelt laga några extra portioner när man ändå lagar middag till familjen och frysa in extraportionerna då. Ibland kan det dock vara skönt att ta någon timme i köket för sig själv och laga mat som räcker länge. Barnen kan hjälpa till med en del av matlagningen så kan det bli till en trevlig familjestund tillsammans.