Matplanering för en familj

När man är flera i familjen blir matlagning lätt till en tidskrävande och även ganska dyr sysselsättning. Frukost, mellanmål och middag varje dag samt även lunch på helgen ska ordnas till alla familjemedlemmar. Maten ska vara hälsosam, näringsrik, gärna inte jättedyr till vardags, den ska inte ta för lång tid att laga och dessutom ska familjemedlemmarna tycka om maten.

Vissa favoriträtter brukar alla ha men för att det inte ska bli för enformigt är det bra med variation. Dock har man kanske inte 10 fantastiska recept i huvudet när man står där i snabbköpet efter jobbet med trötta barn som hämtats på förskolan. Matvalet blir något som barnen önskar och som kanske varken är hälsosamt eller billigt, men en trött föräldrar har svårt att stå emot.

Planera maten i förväg

Ett smidigt, hälsosamt, tidsbesparande och ekonomiskt sätt att komma undan alla ovanstående problem är att planera maten i förväg och storhandla en gång i veckan. Genom att man, när man är pigg och mätt, sätter sig ner och tänker igenom en veckomatsedel och därefter skriver en shoppinglista blir det en mycket lugnare vecka.

Man åker till en större butik med lägre priser och handlar allt man behöver på en gång. Då har man allt hemma till alla recept man tänkt laga under veckan och slipper stressig trött efter-jobbet-panikhandling. Vill man vara ännu mer ekonomisk kan man planera veckomatsedeln efter vad som finns på extrapris i den butik man vill handla i just den veckan.

Förutom middagsmat bör man självklart också tänka på frukost och mellanmål samt hygienprodukter som tandkräm och toalettpapper. Man kan ha en liten stående lista för basvaror och inventera varje vecka när man ska handla.

Ibland kan även några halvfabrikat vara bra att ha hemma, t.ex. köttbullar och pasta när man snabbt behöver fixa något, men det ska man inte ha dåligt samvete för. Det är mer ekonomiskt och nyttigare än snabbmat.